Baltata Romaneasca
Rasa Baltata romaneasca este caracterizata de o variabilitate mare prin prisma:
1. Variabilitatii rasei materne (Sura de stepa transilvaneana)
2. Variabilitatea rasei Simmental care a fost importata din 5 tari diferite
3. Schimbarea in timp a trasaturilor si orientarea catre productia de lapte si carne.
In general, rasa Baltata romaneasca are urmatoarele caracteristici:
Specificatie | Vaci | Tauri |
Inaltime | 133 cm | 150 cm |
Greutate | 600 kg | 900 kg |
Circumferinta trunchiului | 186 cm | 220 cm |
Culoarea vacilor din rasa Baltata romaneasca este alb cu rosiatic, capul si partea de la genunchi pana la copite fiind intotdeauna de culoare alba. Aparitia unor zone pigmentate pe cap nu ar trebui considerate defecte, deoarece sunt trasaturi mostenite de la rasa mama (Sura de stepa transilvaneana).
Trunchiul vacii Baltata romaneasca este trapezoidal sau dreptunghiular. Trunchiul este lung, larg la exemplarele foarte reusite. Cele mai intalnite defecte ale ugerului este asimetria, mameloanele lungi si productia de lapte scazuta.
Membrele sunt puternice, drepte, muschi bine dezvoltati. Pielea este de calitate buna, este groasa, densa si cantareste 35-44 kilograme.
Vacile din rasa Baltata romaneasca au un temperament linistit, sunt animale blande si rabdatoare, inzestrate cu bune reflexe conditionate.