Suffolk
Standard rasa | |
Nume | Oaia Suffolk |
Blana | Deasa si scurta |
Culoare | Alb cu negru |
Capacitate la nastere | 2-3 pui |
Oaia din rasa Suffolk a fost dezvoltata in Anglia, unde este cunoscuta pentru carnea de foarte buna calitate. Este insa des intalnita si in alte tari ale lumii, unde este crescuta atat pentru producsia de carne, cat si pentru productia de lapte.
Origine si istoric
Rasa de ovine Suffolk a aparut in Anglia acum mai bine de 200 de ani, prin incrucisarea oilor din rasa Norfolk cu berbecii din rasa Soutdown. A fost recunoscuta oficial ca rasa pura in anul 1810, in prezent, aceasta rasa de ovine fiind una dintre cele mai cunoscute si cautate din intreaga lume.
Mari crescatori de oi Suffolk sunt Anglia, Austria, Belgia, Cehia, Slovacia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Portugalia si Spania.
Descriere fizica
Oaia din rasa Suffolk se distinge prin capul si picioarele acoperite de o blana de culoarea neagra. Restul corpului este acoperit cu o blana alba, uni, scurta si deasa. In plus, oaia Suffolk nu are coarne.
Oaia Sufflok este foarte energica si alerta, foarte prolifica. Nu este insa destinata productiei de lana. Este comercializata in special pentru carne, care este apreciata in intreaga lume pentru calitatile nutritive.
Berbecii din rasa Sufoolk sunt folositi pentru imperecherea cu oi din alte rase, pentru obtinerea de hibrizi pentru carne. Acesti hibrizi sunt destinati productiei de carne si ajung direct in macelariile din intreaga lume.
Caracteristicile principale ale oilor din rasa Suffolk
Carnea provenita de la oaia Suffolk este de foarte buna calitate si are un gust superior, recunoscut de consumatorii din intreaga lume.
Datorita rezistentei si elasticitatii sale, blana oilor din rasa Suffolk este folosita la realizarea de paturi si cuverturi, ideale pentru sezonul rece.
Berbecii din rasa Sufoolk sunt foarte prolifici, atfel ca uneori oile pot da nastere si la 2-3 miei, uneori chiar 4. Mieii din rasa Suffolk se nasc la 150 de zile de la imperechere si ajung la intarcare in jurul varstei de aproximativ 100 de zile.
Oile din rasa Suffolk se adapteaza usor la orice conditii si rezista foarte bine chiar si la temperaturi extreme.