Dorper
Standard rasa | |
Nume | Oaia Dorper |
Tara de origine | Anglia |
Greutate | 70-130 kg |
Blana | Scurta |
Culoare | Alba cu capul negru |
Rasa de oi Dorper este una dintre cele mai apreciate la nivel mondial pentru productia de carne. Este o rasa originara din Africa de Sud, insa importata in intreaga lume.
Origine si istoric
Rasa de oi Dorper a fost formata in anii 1930 in regiunile aride ale Africii de Sud, de catre Departamentul de Agricultura de la vremea respectiva. Aceasta rasa a fost obtinuta prin incrucisarea raselor Dorset Horn si Persana cu cap negru.
Oamenii de stiinta care au creat rasa Dorper isi doreau sa obtina o oaie de carne, cu o carcasa de foarte buna calitate, pentru a satisface cererea de pe piata europeana.
Descriere fizica
Rasa Dorper a mostenit rezistenta si capacitatea de a valorifica orice tip de hrana de la rasa Persana cu cap negru. Oile din aceasta rasa, caracterizate prin corpul acoperit cu par, nu cu lana, au fost incrucisate cu berbecii din rasa Dorset cu coarne.
Oaia din rasa Dorper se caracterizeaza prin corpul robust, de forma unui butoi, acoperit cu par scurt, care se autotunde. De obicei, oaia din rasa Dorper are capul negru, iar restul corpului acoperit de par alb.
La maturitate oile din rasa Dorper ating greutatea de 70-80 de kilograme, iar berbecii de 120-130 de kilograme.
Comportament si personalitate
Oaia din rasa Dorper este o oaie docila, nepretentioasa, care se hraneste cu orice tip de hrana, nu este selectiva la pasunat, consumand aproape toata vegetatia. Valorifica bine si furajele grosiere si are o prolificitate foarte buna.
Este o oaie foarte rezistenta si se adapteaza usor la orice conditii climaterice. Se dezvolta bine atat la temperaturi mari, cat si la temperaturi foarte mici. In plus, oaia Dorper este usor de intretinut, deoarece nu trebuie tunsa. Amestecul de par si lana care ii acopera corpul naparleste in fiecare an.
Productivitate
Oile din rasa Dorper sunt foarte apreciate in intreaga lume pentru carnea de calitate superioara, foarte nutritiva si gustoasa. Carnea de oaie Dorper nu are gustul si mirosul specific de oaie, fiind astfel foarte cautata de restaurantele de lux.
Şi pielea oii din rasa Dorper este foarte apreciata si cautata, avand o calitate superioara si putand fi folosita cu usurinta.