Lună: martie 2017

Holstein

Holstein

După ce a devenit populară în America și Canada, rasa Holstein a cucerit Germania. La moment, aceasta este cea mai cunoscută și reprezentativă rasă de lapte din lume. Ajunsă la maturitate cântărește 600 de kg și produce 6500-7000 kg de lapte anual, cu o concentrație 

Turcana

Turcana

  Este considerata a fi cea mai veche rasa din Tara Romaneasca, fiind cunoscuta si sub denumirile de tusci, oltence, barsana, in functie de zonele in care poate fi inatlnita sau carnaile (turcane cu fata scurta), mistragancile (turcane mai dezvoltate), in functie de caracteristile fizice. 

Tigaie

Tigaie

Tigaie

Oile produc lână 1,5-3 kg (4-4,5 kg, plus variante) și berbeci 3-5 kg, cu o finețe de 30-35 microni;
La naștere mieii cu o greutate de 2-5 kg, 8-12 kg la 30 zile și la 90 de zile, 18 la 30 kg. Sporul mediu zilnic este de 150-200 g
Lapte – producția medie totală variază foarte mult:

Țigaie de Munte 50-70 kg;
Țigaie bucălaie de Banat 120-150 kg;
Țigaie dar Peretu 100-140 kg;
Țigaie de Slobozia 80-120 kg, în termen de 6-7 luni de lactație

Recordul este de 248 kg / lactație.

Conținutul de grăsime este de 7%, și 6,5% proteină, și a creat un stoc de alimentare excelent pentru a produce branza, iaurt si crema de branza.

 

Blackheaded Persan

Blackheaded Persan

Blackheaded Persan Blackheaded persan are originea în regiunile aride din estul Africii, în ceea ce este acum Somalia. Persanii Blackheaded au un corp alb și negru, cap și gât, cu cele doua culori se distinge considerabil .ca rasa a găsit drumul spre tropice din regiunea 

Dorper

Dorper

Standard rasa Nume Oaia Dorper Tara de origine Anglia Greutate 70-130 kg Blana Scurta Culoare Alba cu capul negru Rasa de oi Dorper este una dintre cele mai apreciate la nivel mondial pentru productia de carne. Este o rasa originara din Africa de Sud, insa 

Schwarzkopf

Schwarzkopf

schwarzkopf

Standard rasa
Nume Schwarzkopf
Porecla Oaia germana cu cap negru
Greutate 65-130 kg
Culoare Alb cu negru

Oaia din rasa Schwarzkopf este un animal crescut pentru productia de carne, foarte apreciat si raspandit in Germania. Aceasta rasa de oi a ajuns si la noi in tara, unde este crescuta atat pentru carne, cat si pentru lana.

Origine si istoric

In 1850, oile din rasele pentru carne, ca de exemplu Leicester si Hampshire au fost importate din Anglia in Saxonia. Aici, aceste rase de oi au fost incrucisate cu rasele locale de oi. 30 de ani mai tarziu, programul de incrucisari s-a extins si in Westfalia si Prussia de Est, regiuni in care rasa de oi Merinos era preponderenta.Astfel, in urma acestor incrucisari, rasa Schwarzkopf a aparut in special in regiunea Westfalia, care si in zilele noastre reprezinta principala arie de provenienta a rasei de oi Schwarzkopf.

Descriere fizica

Oile din rasa Schwarzkopf sunt animale de talie medie, cu un corp compact, acoperit cu o lana de culoare alba. Picioarele, capul si urechile sunt acoperite cu blana de culoare neagra. De altfel, aceasta rasa de oi este cunoscuta si sub numele de Oaia Germana cu Capul Negru.Lana acestor oi este foarte groasa si densa, astfel ca aceste oi se pot adapta si conditiilor climaterice mai reci. In plus, lana le protejeaza si de umezeala.La maturitate, oile ating o greutate de 65-75 de kilograme, iar berbecii de 110-130 de kilograme.Productivitate

Oaia din rasa Schwarzkopf este un animal crescut atat pentru productia de carne, cat si pentru productia de lana. Este foarte apreciata in tara natala, Germania, unde este intalnita pe arii foarte extinse.Aceasta rasa de oi a fost exportata si in alte tari ale lumii, pentru calitatile sale extraordinare. Productia medie de lana pe cap de animal este de 4-5 kilograme.La 6 luni de viata, mieii din rasa Schwarzkopf ating o greutate de 50-60 de kilograme.

 

Texel

Texel

Standard rasa Nume Oaia Texel Tara de origine Olanda Greutate 75-130 kg Blana Deasa si moale Culoare Alba Oaia din rasa Texel este dezvoltata pentru productia de carne si este originara din Olanda. Rasa Texel a fost exportata si in Statele Unite ale Americii, in 

Suffolk

Suffolk

  Standard rasa Nume Oaia Suffolk Blana Deasa si scurta Culoare Alb cu negru Capacitate la nastere 2-3 pui Oaia din rasa Suffolk a fost dezvoltata in Anglia, unde este cunoscuta pentru carnea de foarte buna calitate. Este insa des intalnita si in alte tari 

Merinos

Merinos

Standard rasa
Nume Oaia Merinos de Palas
Greutate 57-105 kg
Blana Deasa
Culoare Alb-crem

Oaia din rasa Merinos de Palas a fost dezvoltata in Romania, la Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Palas. Rasa a fost omologata in anul 1960.  

Origine si istoric

Rasa de oi Merinos de Palas a fost creata si dezvoltata de cercetatori romani, care si-au dorit sa obtina o oaie productiva. Rasa a fost omologata in anul 1960, ca rasa mixta de oi, crescute atat pentru productia de lana, cat si pentru cea de carne.

Rapid, oile din aceasta rasa au fost apreciate in intreaga lume, pentru trasaturile lor distincte.

Descriere fizica

Oaia din rasa Merinos de Palas este una dintre cele mai perfectionate de la noi din tara, crescuta pentru productia de carne si lana. Este o oaie de talie mijlocie, cu o conformatie corporala armonioasa, masiva, cu un corp lung, acoperit de blana deasa, de culoare alb-crem.

La maturitate, oile din rasa Merinos de Palas ajung la o greutate de 57-60 de kilograme, iar berbecii la 99-105 kilograme.

Productivitate

Rasa de oi Merinos de Palas este considerata cea mai buna rasa de oi din Romania, apreciata si pe plan international pentru calitatile sale. De altfel, berbecii din rasa Merinos de Palas sunt folositi pentru ameliorarea altor rase de oi.

Productia de lana la berbecii din rasa Merinos de Palas este de 12-14 kilograme, iar la oi de 6-8 kilograme.

 

Charollais

Charollais

Standard rasa Nume Oaia Charollais Tara de origine Franta Greutate 80-150 kg Blana Scurta, densa si fina Culoare Alba cu mici pete negre Rasa de oi Charollais este specializata in productia de carne. La noi in tara este mai putin cunoscuta, insa se bucura de 

Salers

Salers

Salers este o rasa de bovine originara din  Cantal, Masivul  Central,  Franta. Culoare :   mahon rosu sau negru Un procent mic se naste  fara coarne. In timp, caracteristicile s-au schimbat , datorita concentrarii pentru productia de lapte si carne .   Greutatea taurilor adulti de 

 Charolais

 Charolais

vaci-charolais-animal-docil

 Charolais este un animal crescut pentru carne si este foarte raspandita in Europa, in special in Franta, de unde este originara. Este un animal docil, usor de crescut si intretinut, una dintre preferatele crescatorilor de bovine din intreaga lume.

Standard rasa
Nume Charolais
Tara de origine Franta
Greutate Vacile 700-800 kg, iar taurii 1200-1650 kg
Culoare Alb, negru, rosu

Origine si istoric

Vaca din rasa Charolais este originara din Franta, din regiunea Charolles. Originile exacte ale acestei rase de vaci nu este cunoscuta, insa se crede ca a fost dezvoltata din rasele gasite in aceasta zona a Frantei. Legenda spune ca primele vaci albe au fost vazute in Franta inca din anul 878 dupa Hristos, iar din secolele XVI-XVII au devenit extrem de populare in pietele din Franta, in special la Lyon si Villefanche.

In aceea perioada, vacile din rasa Charolais au fost dezvoltate, ca majoritatea vacilor acelor timpuri, pentru tractiune, lapte si carne. Chiar daca in Franta se bucura de mare succes, vaca din rasa Charolais si-a facut aparitia in alte zone ale lumii de-abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In prezent, rasa Charolais este foarte populara in tari precum Brazilia, Argentina si Africa de Sud.

Descriere fizica

Vaca tipica din rasa Charolais este de culoare alba, cu un un nas roz, corp mare si lung. In zilele noastre, crescatorii au dezvoltat si vaci Charolais cu pielea neagra sau rosie. Vacile din rasa Charolais sunt animale masive, cu un trup musculos si picioare puternice.

Vacile din rasa Charolais au o constitutie robusta, membre scurte si cap mic. Aceste vaci se remarca si prin temperamentul linistit si bland.

La maturitate, vacile au o masa corporala intre 700 si 800 de kilograme, iar taurii intre 1200 si 1300 de kilograme. In cazuri exceptionale, taurii din rasa Charolais pot atinge si greutatea de 1650 kilograme.

Caracteristici importante ale vacilor din rasa Charolais

Rasa Charolais este rasa de carne numarul unu in Europa, in special in Franta. Se dezvolta insa foarte bine si in alte tari, ca de exemplu Canada, Australia, Ungaria sau India.

Metabolismul performant al acestor vaci le permite valorificarea mai multor tipuri de furaje, de la paie si iarba de pasune, pana la fan. In perioadele de criza, vaca din rasa Charolais isi valorifica propriile rezerve corporale. In mod normal insa, vaca din rasa Charolais are o rata de crestere foarte mare.

Vacile din rasa Charolais sunt folosite si in incrucisarile industriale, deoarece dispun de calitati excelente, pe care le transmit mai departe urmasilor. Are nevoi energetice reduse, produce o carne de calitate superioara, dietetica si cu o concentratie mica de grasime.

De altfel, carnea de vaca Charolais este cea mai cunoscuta si apreciata din Franta, avand un continut de grasime de 10%, in comparatie cu 15-30 % la alte rase de vaci.

 

Montbéliarde

Montbéliarde

Rasa  Montbéliarde provine din zona dintre Elveția și Franța, Jura. Montbéliarde este o rasa de lapte și carne, care este ușor de păstrat în condiții elementare. Greutatea medie a unui adult vacă Montbéliarde se află între 650 și 800 de kg, iar un taur cântărește 

Baltata Romaneasca

Baltata Romaneasca

Rasa Baltata romaneasca este caracterizata de o variabilitate mare prin prisma: 1. Variabilitatii rasei materne (Sura de stepa transilvaneana) 2. Variabilitatea rasei Simmental care a fost importata din 5 tari diferite 3. Schimbarea in timp a trasaturilor si orientarea catre productia de lapte si carne. 

Aberdeen Angus

Aberdeen Angus

Rasa originara din Scotia. De-a lungul anilor, Angus Aberdeen, nu numai ca a devenit foarte populara în Marea Britanie, dar și în Statele Unite, Canada și Australia, pentru a deveni una dintre rasele de carne cele mai frecvente, dacă nu cea mai importanta.

Aberdeen Angus vacile nu au nici o problemă cu frigul. Rasa de origine scoțiană există în întreaga lume și este cea mai mare rasa din punct de vedere al populației. Angus Aberdeen este rasa de carne de vită dominantă în Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Noua Zeelandă și Argentina.

Specificații

Înălțimea variază 110 – 130 cm. Există două culori, negru și roșu. Negrul este culoarea cea mai comună. Culoarea alb de pe uger este permisa.

Animalele prospera bine pe o dieta frugala și sunt animale care pasc natural. Vitele Aberdeen Angus pot sta afara pe tot parcursul anului. Vacile sunt fertile de  la vârsta de 2 ani, pentru prima dată. Angus este un animal rezistent, care poate ajunge la o vârstă inaintata.

Rata de crestere: Datele arată că creșterea medie pe zi pentru vițeii cu vârsta de 0-8 luni este aproximativ 1150 de grame.
Randamentul la sacrificare: variază intre 60 – 62.5%.

Limousine

Limousine

Rasa  pentru carne , având un bun echilibru între trăsături de carne de vită (creștere bună și o conformație bună) și calitățile materne Caracteristica specială: a crea un produs finit la orice vârstă. Este folosit în rasă pură și metiși. Limousine este numit după regiunea 

Blue Belgian

Blue Belgian

Blue Belgian este o rasă de bovine din Belgia. Numele alternativ pentru această rasă : Belgian Blue-White; Belgian White and Blue Pied; Belgian White Blue; Blue;  Blue Belgian. Fizicul ultra-muscular al lui Blue Belgian este numit „super-muscular”. Fenotipul super-muscular este o condiție ereditară care duce 

Romanian spotted breed

Romanian spotted breed

 

Romanian spotted breed is a breed resistance to the environment, the best results are seen in the plains and hills, with continental climate. Under the circumstances continental climate, the heat has a negative impact on milk production, cows appetite decreases, therefore decreases the production of milk.

Romanian Balata is a breed for milk and meat production, suitable for farms and households.

Romanian Spotted cattle breed are easy to maintain, resistant to harsh life for short periods, even poor nutrition.

Reproduction Romanian Spotted cows.
Reproduction in Romanian spotted breed is late in several respects.

The first calving occurs in 30-33 months, 20-30% later than other breeds.

Gestation lasts 400-440 days.

Lactating during gestation is 320-350 days.

The birth rate 80-90%.

Reproductive problems in 4% of Romanian Spotted cattle breed.

The calves weigh 38-40 kilograms at birth and weight gain following:

Dates                    Males                            Females
3 months            110-130 kg                   105-120 kg
6 months             180-190                       170-180 kg
9 months              200-220 kg                240 kg
12 months            330-400 kg                280-340 kg
18 months            520-550 kg                390-440 kg

 

 

Simmental

Simmental

Simmental Greutate este de aproximativ 600-800 kg , dar sunt si tauri pot cântări o tonă. – În ciuda dimensiunilor  medii, greutatea corporală este mare. – Producția medie anuală de aproximativ 5.000 de litri lapte. – Cantitatea de grăsime din lapte este o medie de