Romanov
Rasa Romanov este considerată una dintre cele mai apreciate rase de oi de carne din lume, iar blănurile cele mai valoroase şi frumoase se obţin de la mieii sacrificaţi la vârsta de 4-8 luni.Blana are o culoare gri-închis cu nuanţe albăstrui şi reprezintă producţia principală a rasei. Fibrele subţiri din cojocul oilor au o culoare gri-deschis, lungimea 1,5-2 cm şi o fineţe de 25 µ. Fibrele groase au lungimea de 4-6 cm, iar fineţea acestora variază Între 44 şi 55 µ. Raportul normal dintre fibrele groase şi cele subţiri este de 1/6 cu limite 1/3 şi 1/16.
Oile Romanov se tund de 2-3 ori pe an, rezultând o cantitate de lână/individ de cca. 2,5 kg.
Blănurile sunt uşoare, elastice şi au o culoare gri-închis cu reflexe albăstrui. Toate aceste caracteristici fac ca blănurile obţinute din sacrificarea tineretului să fie deosebit de apreciate În industria prelucrătoare.
Greutatea corporală a oilor este de 45-50 kg, iar la berbeci de 70-80 kg.
Mieii la fătare sunt mici (2-3 kg), dar prezintă vitalitate ridicată realizând 200-350 gr spor mediu zilnic până la inţărcare (3 luni) şi o greutate de 25-35 kg cu un randament la sacrificare de 45-50%. Carnea este de bună calitate, indeosebi de la tineretul de 8-10 luni, cu o greutate de 40-50 kg, fiind fragedă şi fără miros specific.
O altă caracteristică foarte importantă a rasei este prolificitatea (miei obţinuţi la 100 de oi fătate) foarte ridicată (200-300%) şi precocitatea reproductivă pronunţată (tineretul se introduce la montă la vârsta de 10-12 luni). Nu sunt rare cazurile când oile adulte fată 3-4 miei şi mai rar 5-6 miei, recordul fiind de 9 miei pe fătare. Oile din această rasă se pretează foarte bine la o reproducţie intensivă, deoarece femelele manifestă călduri la puţin timp după inţărcarea mieilor şi in toate sezoanele din an.
Astfel, oile Romanov pot făta de două ori pe an, producând astfel in condiţii obişnuite de intreţinere cel puţin sase-opt miei pe an.
Producţia de lapte este ridicată, dar numai in primele 3-4 luni după fătare, când oile mame produc circa 150-200 litri de lapte cu care pot susţine creşterea a 3-5 miei sugari.
Din punct de vedere reproductiv, rasa se evidenţiază prin: prolificitate bună, sezon de reproducere foarte lung, instinct matern foarte dezvoltat, rusticitate, vigoare mare a mieilor la naştere, producţie bună de lapte.
Actualmente, cele mai valoroase exemplare se cresc pe versanţii muntoşi din apropierea râului Volga şi indeosebi in jurul oraşului Tutaiev. Oile de rasă Romanov se recunosc uşor după capul scurt, golaş, acoperit cu un jar negru lucios brăzdat de la creştet spre bot de o dungă albă sau pete albe ce constituie caracterul specific al acestei rase.
Jarul (părul) de pe urechi, membre şi abdomen este tot de culoare neagră.
La naştere miei sunt negrii, dar frecvent prezintă pe cap, membre şi pe coadă pete de culoare albă, iar la vârsta de 1-3 luni lâna incepe să se depigmenteze treptat spre gri, apoi alb-albăstrui.
Datorită calităţilor deosebite, rasa a fost importată in multe ţări. În Franţa la INRA a fost incrucişată cu Ile de France pentru obţinerea unor hibrizi prolifici pentru carne. Tot aici, prin incrucişări cu rasa Berrichon du Cher cu carne de calitate, a contribuit la formarea unei populaţii prolifice (INRA 401), cu sezon lung de reproducţie, prolifică (peste 200%) şi carne de calitate bună.
De la vârsta de 3-4 luni,mieii Romanov sunt maturi sexual și pot începe reproductia in orice moment al anului indiferent de sezon . Nu este recomandata imperecherea lor pana nu ajung la greutatea de 40-45 de kg. La 100 de zile de la nastere ei cantaresc 30-35 de kg , sporul zilnic fiind la 300-350 de gr.Aceste oi sunt unice în regnul animal, pentru că oile Romanov se pot inmulti in orice luna a anului. Mieii sunt negri la naștere și apoi devin gri, ca urmare a unui amestec de fibre de lână alb-negru.
Sunt cele mai bune oi din lume pentru a forma turme mari in scurt timp.Producția de lapte la oile Romanov variază de la 100 la 300 kg la 100 zile de lactație, cu un randament mediu zilnic de 1,2 până la 1,4 kg.
Sunt cele mai prolifice oi din lume iar carnea lor este frageda si fara miros specific.
Berbecii Romanov se folosesc foarte mult la imperecherea tuturor raselor de oi pentru a obtine mai multi miei.