Charollais

Oaia Charollais

Standard rasa
Nume Oaia Charollais
Tara de origine Franta
Greutate 80-150 kg
Blana Scurta, densa si fina
Culoare Alba cu mici pete negre

Rasa de oi Charollais este specializata in productia de carne. La noi in tara este mai putin cunoscuta, insa se bucura de o mare apreciere in Franta si Anglia.

Origine si istoric

Rasa Charollais este originara din Franta, din zona Loire, unde a fost dezvoltata acum mai bine de 100 de ani, prin incrucisarea raselor locale cu rasa Leicester. Dupa 1976, rasa de oi Charollais a fost importata in Anglia, unde a avut un mare succes.

 

Descriere fizica

Oaia din rasa Charollais este de talie medie, cu un corp robust si bine proportionat, osatura puternica, acoperita cu muschi bine dezvoltati. Capul, burta si membrele nu sunt acoperite cu lana.

In restul corpului, lana este alba, pigmentata cu mici pete negre.

Pieptul este lat, fruntea mare si orbitele departate, iar urechile lungi, fine si mobile, de aceeasi culoare ca lana de pe corp. Lana care acopera corpul este scurta, deasa si fina.

 

Productia de carne

In multe dintre tarile Europei, rasa de oi Charollais este foarte importanta. Este folosita atat pentru productia de carne, cat si pentru incrucisarile cu alte rase de oi. La maturitate, berbecii din aceasta rasa ating o greutate de 100-150 de kilograme, iar femelele intre 80 si 100 de kilograme.

Caracteristicile principale ale oilor din rasa Charollais

Oile din rasa Charollais au o crestere rapida, fiind astfel extrem de apreciate de fermierii din intreaga lume. De altfel, sunt oi prietenoase, foarte docile si usor de intretinut si manevrat.

Lana fina a oilor din rasa Charollais este folosita pentru realizarea de obiecte de tapiserie si textile.