Texel

Texel

Standard rasa
Nume Oaia Texel
Tara de origine Olanda
Greutate 75-130 kg
Blana Deasa si moale
Culoare Alba
Oaia din rasa Texel este dezvoltata pentru productia de carne si este originara din Olanda. Rasa Texel a fost exportata si in Statele Unite ale Americii, in Noua Zeelanda si Uruguay. Este insa foarte populara in Europa, unde este si una dintre cele mai scumpe rase de oi.

Origine si istoric

Oaia din rasa Texel este originara din insula Texel, situata in Marea Nordului, la nord-vest de tarmurile Olandei. Aceasta rasa este rezultatul incrucisarii mai multor rase de oi din Marea Britanie. A fost dezvoltata pentru productia de carne si pentru calitatea de exceptie a carcasei.

Este una dintre cele mai populare rase de oi din Olanda si una dintre cele mai apreciate din lume.

Descriere fizica

Oaia din rasa Texel este un animal de talie mijlocie, cu un corp masiv si spatele drept si lat. Picioarele si botul sunt lipsite de blana, iar coada este scurta. Corpul este acoperit de o lana densa, de dimensiuni medii, de culoare alba. De altfel, lana oilor din rasa Texel este foarte moale, fiind ideala pentru crosetat.

La nastere, mieii din rasa Texel au o greutate de 5-7 kilograme, iar la 3 luni deja cantaresc 30-35 de kilograme. La maturitate, oaia din rasa Texel are o greutate de 75-85 de kilograme, iar un berbec de 110-130 de kilograme.

Comportament si personalitate

Oaia din rasa Texel este foarte docila si prietenoasa. Este putin pretentioasa si transmite multa putere si robustete. Se hraneste cu aproape orice si se dezvolta bine si pe pasunile cu putina iarba. Este foarte rezistenta la conditiile climaterice, putand fi crescuta si in medii mai reci.

Productivitate

Oile din rasa Texel sunt crescute in special pentru productia de carne si pentru calitatea de exceptie a carcasei. Carnea obtinuta de la oaia din rasa Texel este de foarte buna calitate, foarte gustoasa si cu o fragezime aparte.

Berbecii din rasa Texel sunt folositi si pentru ameliorarea altor rase de oi, pentru imbunatatirea productiei de carne.