Turcana

 

Este considerata a fi cea mai veche rasa din Tara Romaneasca, fiind cunoscuta si sub denumirile de tusci, oltence, barsana, in functie de zonele in care poate fi inatlnita sau carnaile (turcane cu fata scurta), mistragancile (turcane mai dezvoltate), in functie de caracteristile fizice. Face parte din aceeasi familie ca si zeckel-ul din Austria si ratscka din Ungaria, avand caractere asemanatoare cu acestea, toate incadrandu-se, conform zootehnistului francez Sanson, in rasa siriana.

Talia este de 50-70 cm.,

Greutatea medie

  •  30-35 kg pentru femela
  • 50-55 kg pentru mascul.

Dimorfismul sexual este pronuntat, masculii fiind mult mai dezvoltati decat femelele.

Corpul, capul si picioarele indivizilor din acesta rasa sunt lungi. Capul subtiat inspre bot, de forma eliptica este dezvoltat – semn ca animalul face parte dintr-o rasa primitiva.

Oile nu au coarne deloc sau prezinta doua semicercuri cu varful orientat inainte si in jos; la berbercii, in schimb, coarnele sunt puternice, in forma de spirala, cu varful orientat in afara, cu o lungime medie de 80-90 cm., care le servesc atat in aparare cat si la atac.

Foarte rar pot fi intalnite exemplare cu patru coarne, doua dintre ele fiind foarte puternice, iar celelalte doua mai mici si mai fragile, in forma de semicerc orientate de sus in jos si din fata in spate, inconjurand urechea animalului.